Ülkemizde son zamanlarda pek çok farklı kaçak yapı yapılıyor. Ülkemiz kanunları nezdinde bir arsaya yapı yapılması için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Yapı türünün bir önemi yoktur. Bu kapsamda genellikle prefabrik yapılar tercih ediliyor ancak bu yapılar için de bazı izinlerin alınması gerekir. Bu izinleri ise arsanızın bağlı olduğu belediyeye giderek alabilirsiniz. Belediyelerin izin vermesinin akabinde yapıyı satın alabilirsiniz. Aldığınız yapının kurulumunu yapıyı üreten şirket üstlenmekte ve yapıyı kullanıma hazır bir şekilde üretmektedir.
Bu yapıların kurulumu için dikkat edilmesi gereken ilk husus arsa seçimidir. Ülkemizde satın alınan alanın iki niteliği bulunmaktadır. Bu nitelikler arazi ve arsadır. Niteliği arazi olan yerler ancak ve ancak tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Bu tarz araziler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koruması altındadır ve herhangi bir yapı yapılamaz. Bununla birlikte niteliği arsa olan yerlere yapı yapılabiliyor ancak bununda bazı kıstasları bulunmaktadır. Bu kıstaslardan birisi de arsaya bağlı olan bir kadastral yolun bulunması gerekmektedir. Kadastral yollar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün onayladığı yollardır. Bazen insanlar bu yolları patika yollar ile karıştırabiliyorlar.
Bir arsa almaya karar verdiyseniz, arsanın niteliğini Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün web sitesinden kontrol edebilirsiniz. Web sitesine ada parsel numarasını girerek arsayı detaylı olarak harita üzerinden inceleyebilirsiniz. Arsayı kendiniz bizzat gidip görmenizi tavsiye ediyoruz. Arsayı gördükten sonra, arsanın bağlı olduğu belediyeye satıcı ile birlikte gidip, arsanın üzerine ev yapıp yapılamayacağını da sorabilirsiniz. Ayrıca yine belediyelerden ev yapmak için neler yapabileceğinizi de detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Son yıllarda köylerde ve yerleşim yerlerine uzak kırsal alanlarda prefabrike olarak üretilen evlerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Uygun konteyner fiyatları ve üretimin kısa sürede tamamlanması sayesinde bu tip yapılar bu tarz alanlarda çok fazla kullanılıyor. Köylerde kullanılan bu evler, konforlu bir yaşam ortamı sağlayan, hızlı, uygun fiyatlı bir seçenektir. Her bölgenin iklimine ve ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlandıkları için kırsal kesimlerdeki talebin gelecekte de artmaya devam etmesi muhtemeldir. Bu evlerin bazı özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
Bu evler, geleneksel olarak inşa edilen betonarme yapılardan farklı olarak fabrikalarda üretilip kurulacağı alanda kullanıma hazır bir şekilde montajı yapılır. Fabrikada kullanılan son teknoloji üretim sistemleri sayesinde üretim ve kurulum süreleri önemli ölçüde kısaldı ve yapı çoğu zaman birkaç hafta içinde kullanıma hazır bir biçimde tamamlanabiliyor.
İnşaat maliyetlerinin artması ile birlikte bu evler nispeten uygun fiyatlarla üretilebiliyor. Özellikle kırsal kesimlerde sade tasarımlar benimsenerek daha uygun fiyata ev sahibi olunabiliyor.
Köy gibi doğal bir ortamda kışlar çok soğuk, yazlar ise çok sıcak olabilir. Son dönemde üretilen evlerde, konforlu bir iç ortam sağlamak için kaliteli yalıtım malzemeleri ve çift camlı pencereler kullanılıyor.
Tasarım aşamasında yapılar, her bölgenin kendine özgü iklimine uyum sağlayacak şekilde tasarlanır. Örneğin, çok karlı bölgelerde çatı güçlendirilir, çok yağışlı bölgelerde ise drenaj sistemleri iyileştirilir.
Bu tarz bir ev yapımı sırasında daha az atık çıkıyor. Bu özelliği sayesinde bu yapılar için çevre dostu diyebiliriz. Ayrıca yapı güneş panelleri kurulumu ve yağmur suyunun yeniden kullanımı gibi sürdürülebilir yaşamı teşvik eden özellikler de yer alıyor.
Fabrikada üretilmiş bir yapı da olsa, ülkemizde bir yapı üzerinde en çok dikkat edilen husus yalıtımdır. Nitekim yalıtım sayesinde bir yapının iç mekanı daha konforlu olabilir. Bununla birlikte yapının iç mekanında ısıtma ve soğutma ihtiyacı da azalacaktır. Çünkü yalıtım, bir yapının iç mekanını mevsim fark etmeksizin belirli bir sıcaklıkta tutabilir. Böylece insanlar ısıtma ve soğutma için kullanacakları elektrik ve doğalgazdan tasarruf sağlayabilirler. Elektrik ve doğalgaz faturanız bir hayli düşecektir.
Bu tarz yapılarda yalıtım için EPS strafor ve taş yünü gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerin yanında pencerelere çift cam PVC pencereler kullanılmaktadır. Böylece tüm yapıda yalıtım tam olarak sağlanabiliyor. Ülkemiz standartlarına baktığımızda bu tarz malzemelerin kullanılarak yalıtım yapılması oldukça yeterli oluyor. Sizlerde bu yapılardan bir tanesine hemen sahip olabilirsiniz.