Yenilenebilir enerji, hayatımızda artık daha önemli bir yer kaplıyor. Küresel ısınmanın etkileri tüm Dünya tarafından hissedilmeye başladı. Hal böyle olunca daha sürdürülebilir olan ofis konteynerler gibi yapılar kullanılıyor. Bu yapılara da güneş panelleri takılabiliyor. Böylece yapının enerji sistemi off-grid sistem olabiliyor. Bu sistemler bağımsız sistemlerdir. Dilimizde henüz bir ismi yok ama bağımsız sistemler olarak adlandırabiliriz.
Yenilenebilir enerji sahalarına genellikle ülkemizde güneş tarlaları adı verilmektedir. Bu tarlalarda belirli bir mühendislik yapılır ve güneş enerjisi ile elektrik elde edilir. Böylece elde edilen elektrik belirli yerlere, belirli fiyatlar ile satılabiliyor. Bu iş, karlı bir iş olunca ülkemizin pek çok farklı yerine güneş tarlaları kurulmuştur. Bu tarlalara ise ofis gibi yapılar kuruluyor. Çünkü bu alanların mühendisler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Hal böyle olunca mühendislerin çalışabilmesi için bu taşınabilir ofisler çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
Ofisler kurulumu ve taşınması kolay, pratik yapılardır. İnşaat alanı, etkinlik alanı ve geçici ofis olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Her amaca uygun özellikleri mevcut olup, konforlu bir çalışma ortamı yaratmanıza olanak sağlar. Bu kapsamda konteyner fiyatları da oldukça uygun olduğu için, insanlar hemen hemen tüm ihtiyaçları için bir ofis satın alabiliyor. Nitekim bu yapılar, yalıtımlı, dayanıklı çalışma alanlarıdır. Kurulumu ve taşınması kolaydır, maliyetleri düşürürken konforlu bir çalışma ortamı yaratır. Farklı amaçlara göre özelleştirilebildiği için çok çeşitli durumlarda kullanılmaktadır.
Bu yapılar, dış hava koşullarından daha az etkilenecek şekilde tasarlanmış olup izolasyon özelliğine sahiptir. Evinize klima taktırmak hem yaz hem de kış aylarında evinizi daha konforlu hale getirecektir. Pencerelerin konumu ve büyüklüğü ayarlanabilen, havalandırma kolaylığı düşünülerek tasarlanan tipleri de mevcuttur.
Bu yapılar genellikle dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilirler ve sağlam bir yapıya sahiptirler. Yağmura ve rüzgara dayanıklıdır, uzun süreli kullanımlarda bile çok fazla tadilat gerektirmez. Bu kapsamda ısı, sıvı ve ses yalıtımlıdır.
İhtiyaçlarınıza uygun bir düzen oluşturmak için masalar, depolama rafları ve bölmeler ekleyebilirsiniz. Daha büyük bir tip seçerseniz toplantı alanı gibi ekstra alanlar ile birleştirilmesini ve bu şekilde üretilmesini üreticinizden talep edebilirsiniz.
Bu yapılar kısa sürede sökülebilir, taşınabilir ve yeniden kurulabilir. Vinç yardımıyla ihtiyaç duyulan yere kolaylıkla taşınabilir. Zemin hazırlığına neredeyse hiç gerek kalmadığından kuruluma kadar geçen süre kısaltılabiliyor. Kalıcı kullanımlarda ise beton zemin hazırlanması talep ediliyor.
Geleneksel olarak betonarme yapıların inşası çok daha uzun sürerken, daha masraflıdır. Ancak bu tarz taşınabilir yapılar oldukça uygun fiyatlı olmasının yanında oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple şantiye gibi yerlerde geçici olarak kullanılır ve sonra farklı bir projenin şantiyesine taşınır.
Taşınabilir olan bu yapılar pek çok farklı alanda kullanılıyor. Nitekim bu yapılar ihtiyaç halinde birbirine bağlanabilmektedir. Esnek tasarım imkânı sağlanarak mekanın genişletilmesi veya odaların farklı amaçlar için bölünmesi mümkün hale getirilebiliyor. Ofis, toplantı odası, depo gibi yapılar birleştirilerek tek bir tesis olarak kullanılabilir. İçerideki duvarları kaldırmak aynı zamanda daha geniş açık alanlar yaratır. Ayrıca üst üste istiflenerek iki veya üç katlı binalar da oluşturulabilir. Bu yapılar birleştirildikten sonra yalıtım adına herhangi bir şey kaybetmez. Yapı halen yekpare gibi görünebilir ve halen ses, ısı ve sıvı yalıtımlıdır. Birleştirilen yapıların bir diğer avantajı ise kısa sürede kurulabilmeleridir. Şantiyede daha az montaj çalışması gerektiğinden, üretim ve kurulum süresi kısalır. Bu yapılar birbirleri ile birleştirilerek boyutları ve işlevleri genişletilebiliyor.
Birleştirme yapılırken yapısal sağlamlığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yapılarda dayanıklı bir iskelet kullanılarak ve birleşim yerlerine takviyeler eklenerek uzun süreli kullanıma dayanabilir. Bununla birlikte daha işlevsel yapılar ortaya çıkarmak için birbirini tamamlayan yapıların birleştirilmesi gerekir. Buna örnek verecek olursak, yemekhane ve yatakheneler, yatakhaneler ve duş alanları birleştirilebilir. Böylece daha işlevsel ve birbirini tamamlayan alanlar ortaya çıkabilir. Bu yapıların yerleşimi ve kurulumu saha koşullarına göre ayarlanabilmektedir. Örneğin koridorlar oluşturarak veya her odanın amacını değiştirerek kullanımı kolaylaştırılabilir. Çalışan sayısının artmasına bağlı olarak daha sonra başka tesislerin eklenmesi mümkündür. Eğer talep ederseniz yapı duvar olmadan üretilebilir ve sizler yapınızı kendinize özgü bir şekilde düzenleyebilirsiniz.