Son zamanlarda ülkemizin ofisleri oldukça estetik tasarlanıyor. Bu kapsamda taşınabilir ofisler geçici bir alanda verimli bir çalışma ortamı yaratmak için uygun bir seçenektir. Nitekim ofis konteyneri modelleri oldukça dayanıklı olmaları, kurulum ve taşınmalarının kolay olması sebebiyle şantiyelerde, açık hava etkinlik alanlarında ve daha pek çok farklı alanda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Ancak kullanım için yapı seçiminin birkaç önemli bakış açısıyla yapılması gerekmektedir. Bu hususlar ise aşağıdaki gibidir.
İlk olarak yapıyı kullanacağınız alanı kontrol etmeniz gerekiyor. Rüzgarlı bölgelerde veya sıcaklık farklarının fazla olduğu bölgelerde daha iyi izolasyon ve hava sızdırmazlığa sahip yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Ofisler sandviç panel gibi yüksek performanslı malzemeler kullanılarak üretilir ve dışarıdaki havanın etkilerinden daha az etkilenecek şekilde tasarlanır, ancak kurulumu planlanan yerin koşullarına göre seçim yapmak önemlidir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise yapının boyutudur. Gerekli alan ve oda düzeni, personel sayısına ve yapılan işin niteliğine göre değişecektir. Tek kişilik küçük bir yapılardan, çok büyük ofislere kadar bu ofisler farklı farklı boyutlarda üretilebiliyor. Bu sebeple yapının genişliği ve alanı gibi hususları göz önünde bulundurmak önemlidir.
Kullanım amacına göre bir yapı seçmek de önemlidir. Yapının içerisinde ihtiyaç duyulan olanaklar, yapının doküman yönetimi gerektiren bir ofis olarak mı yoksa toplantı ve ziyaretçi ağırlama amaçlı mı kullanılacağına bağlı olarak farklılık gösterecektir. Ayrıca ihtiyaç duyulan aydınlama sayısı ve yerleşimi, yalıtımı ve hatta klima ve iletişim ortamı gibi detaylı işlevsel yönlerin de kontrol edilmesi önemlidir.
Yapının dayanıklılığını da kontrol etmeyi unutmayın. Ofisler geçici yapılar olsa da uzun süreli kullanıma dayanacak kadar sağlam olmaları gerekir ki keza bu yapılar çok uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Yağmura ve rüzgara dayanıklılık ve malzeme kalitesi gibi yapısal sağlamlık sağlayan malzemelerin kullanılması gerekmektedir.
Son olarak nakliye ve kurulum sonrası hususları da hesaba katmak gerekir. Bu yapıların kurulumu, kullanıma hazır bir şekilde yapılıyor. Nitekim bu yapılar taşınabilir olarak tasarlanıp, üretiliyor. Montajı ve demontajı kolay olursa başka bir yere taşınması da kolay olur. Dayanıklılığı nedeniyle uzun yıllar güvenle kullanılabilecek tasarımlar tercih edilmektedir.
Son zamanlarda çevremizde pek çok farklı ofis görebilmekteyiz. Bu ofislerden bazıları ise taşınabilir ofislerdir. Ancak dışarıdan bakıldığında diğer ofislerden bir farkı olmaz. Bu ofisler geçici veya kalıcı olarak pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Ayrıca bu yapılar yönlü olarak kullanılabiliyor. Kurulumu ve taşınması kolay olmasının yanı sıra oldukça dayanıklıdırlar ve bu sayede birçok alanda rahatlıkla kullanılabilirler. Bizlerde sizler için araştırdık ve bu yapıların kullanıldığı bazı alanları aşağıdaki listeledik.
En tipik kullanım alanı inşaat alanlarıdır. Genellikle şantiye çalışmalarında inşaat yönetim personeli için ofis olarak ve toplantı alanı olarak kullanılır. Hava koşullarından ve çalışma saatlerinden bağımsız olarak, sakin bir şekilde çalışmanın yapılabileceği, oldukça değerli bir alandır. Ayrıca şantiyelerin çok fazla taşınma ve söküm işlemi içerdiği göz önüne alındığında, kısa süreli kullanımlarda bile güvenle kullanılabilir. Bazı şantiyelerde satış ofisi olarak da kullanılıyor.
Bu yapıların bir diğer kullanım alanı ise afet sonrasında geçici ofis olarak kullanılmasıdır. Ofisler, mevcut binaların deprem veya farklı doğal afetler nedeniyle hasar görmesi sonrası yerel yönetimlerin faaliyetlerine hızla devam etmesi gerektiğinde kurulur.
Konser alanlarında ve fuarlarda resepsiyon alanı veya personel bekleme odası olarak da kullanılabilirler. Açık havada sıklıkla düzenlenen etkinlikler için rüzgara ve yağmura dayanıklı, sağlam yapılar seçilir.
Son yıllarda pek çok farklı alanda gördüğümüz bu ofisler, oldukça sağlam ve yalıtımlı olması ile dikkat çekiyorlar. Bunun yanında konteyner fiyatları da oldukça uygun olduğu için insanlar pek çok farklı ihtiyacı için bu yapıları kullanıyor. Ayrıca eğitim kurumları ve araştırma enstitüleri tarafından geçici çalışma odası veya ofis olarak da kullanılmaktadır. Sınırlı süreli araştırma veya projeler yürütülecekse, dayanıklılık ve konforu bir arada sunan bu ofisler tercih ediliyor. Bu sayede ofis konteynerleri artık sadece geçici yapılar olmaktan çıkıp, birçok farklı amaca hizmet edebilen işlevsel yapılar olarak algılanıyor. En büyük avantajı, son derece dayanıklı olmasının yanı sıra, kullanıma göre esnek bir şekilde tasarlanabilmesi ve bu sayede her türlü alana uyum sağlayabilmesidir.